dz4ngrizalosaur wrote in uctopuockon_pyc

Category:

Белградская операция 1944 (2)

Статья на сербском языке.
 

Совјетски деминери испред палате Албанија.
 

Уништени тенк Т-34 у улици Кнеза Милоша.
 

Једна  од најтежих битака одвијала се за заузимање ове зграде у улици Кнеза  Милоша.. Зграда је имала тунеле који су је повезивали са још неким  објектима, а постојао је тунел који је ишао ка Железничкој станици.  Немци су стална појачања добијали из тог тунела. Када је коначно сломљен  отпор непријатеља, ослободиоци су затекли празну зграду. Немци су се  повукли кроз тунел и прешли Саву.

Кнеза Милоша.
 

Касарна РОА.
 

Партизани  су се у београду борили и против својих сународника из СДС и СДК, а  совјетски војници против својих сународника из РОА.

Грађани разгледају уништени Т-34 испред палате Албанија.
 

Иза  се види Народно позориште које је више пута прелазило из руке у руку  док га припадници италјаинских партизана нису заузели и успешно одбили  све немачке нападе.

Улица Кнеза Милоша.
 

Грађани разгледају ништену немачку колону.
 

Хрпа метала.
 

Уништена немачка танкета.
 

Шетња слобдним градом.
 

Још уништене технике.
 

Разорени Београд.
 

Војници пролазе поред остатака уништене технике.
 

Браћа и сестра по оружју.
 

Партизанско возило и маса која га поздравља.
 

Совјетски тенкиста и одушевљени становници Београда.
 

Радост  је кратко трајала јер се по одласку Црвене армије наставио грађански  рат. Комунисти хапсили и стрељали грађане који су им били потенцијална  сметња — политички противници. Сарадници окупатора су се већином већ  повукли са немцима, остали су грађани који се нису слагали ни са  квислинзима ни са комунистима, они су постали легитимна мета.  Гимназијалце, обично из виђенијих београдских породица, су без дана  обуке слали на фронт. 

У архивима су пронађене су Књиге  стрељаних народних непријатеља и Књиге «антинародних елемената»,  које  су прецизно вођене, а садржале су: име и презиме, име оца,  занимање, по  чијој наредби је извршено хапшење, датум хапшења, датум  стрељања и  орган који је изрекао казну, најчешће злогласни ОЗН.

promo uctopuockon_pyc november 17, 2016 11:36 39
Buy for 10 tokens
Оригинал взят у koparev в Арктическая теория и Россия «Арктическая» теория Основа арктической теории была заложена книгой североамериканского историка Уоррена «Найденный рай, или Колыбель человечества на Северном полюсе» (1893 г.). Уоррен…

Error

Anonymous comments are disabled in this journal

default userpic

Your IP address will be recorded